Innhold
Forord
Harmonisering av måter rutedata utveksles på mellom diverse systemer er essensiell for:
Entur AS på vegne av Jernbanedirektoratet
for å kunne samle rutedata fra hver enkel leverandør på en fornuftig måte, sikre datakonsistens og øke datakvalitet. Dette vil tillate etablering av multimodale informasjonssystemer, noe som kan brukes for å implementere landsdekkende reiseplanlegging for alle typer rutegående kollektivtransport, tilgjengeliggjøre data på en konkurransenøytral måte for alle interesserte;
reisende
for å kunne presentere relevante søkeresultater som har god nok kvalitet;
operatørene
som kan bruke dataene i egne ruteplanlegging-, billettering- og informasjonssystemer for å tilby bedre service til sine kunder;
tredjepartsleverandører
for å minimere utgifter knyttet til utvikling av formatstøtte samt bidra til mer strømlinjeformet og standardisert datautveksling.
Innledning
NeTEx (CEN TS 16614-1, 16614-2 og 16614-3
) er en CEN-standard som definerer dataformat og beskrivelse av tjenester for utveksling av ruteinformasjon, tidtabeller og andre relevante data for kollektivtrafikk. Denne standarden er basert på referansemodellen for kollektivtransport, Transmodel (EN 12896
), samt referansemodellen for permanente objekter påkrevd for tilgang til kollektivtransport, IFOPT (Identification of Fixed Objects in Public Transport, EN 28701).
NeTEx støtter både utveksling av nødvendige data nødvendig for stoppestedsinformasjon, ruteplanlegging med tilhørende informasjonssystemer samt takst og billettering, og er delt opp i tre hoveddeler:
- Nettverkstopologi (
CEN TS 16614-1
) - Ruteplan (
CEN TS 16614-2
) - Tariff-informasjon (
CEN TS 16614-3
)
NeTEx ble utarbeidet av CEN / TC278 / WG3 / SG9 ledet av Frankrike. Siste del av formatet ble publisert i 2015. Formatet er laget som en sammenstilling av behov og krav som finnes hos diverse leverandører av offentlige transport-tjenester i Europa, blant annet ERA (European Rail Agency) og UIC (International Union of Railways).
NeTEx er et XML-format som legger til rette for utveksling av rutedata mellom distribuerte systemer. Data i NeTEx-formatet skal kunne benyttes for å effektivt oppdatere ulike informasjons- og operasjonelle applikasjoner gjennom både filbaserte tjenester og webservice-arkitekturer. På den offisielle nettsiden ligger utdypende forklaring av intensjonen som ligger til grunn for standarden, datamodeller og offentlig tilgjengelig standard-dokumentasjon. I sær gir "NeTEx White Papers", tilgjengelig under nettsidenes Downloads-seksjon, en god introduksjon til hvordan ulike konsepter innenfor offentlig transport kan modelleres ved hjelp av NeTEx.
NeTEx er et omfattende dataformat ment for å beskrive konsepter innenfor kollektivtrafikk-data på ulike måter, og i mange tilfeller vil det være deler av spesifikasjonen som er overflødig i forhold til behovet. Ved faktisk implementasjon bør det derfor lages et uttrekk av nødvendige objekter, som utgjør en såkalt NeTEx profil. En slik profil skal brukes for å spesifisere hvilke deler av NeTEx-formatet som er forventet at utveksles mellom systemer i en gitt kontekst.
Dette dokumentet beskriver NeTEx profil Norge for utveksling av stoppesteds- og rutedata mellom eksterne aktører og sentrale systemer levert av Entur, og denne profilen er utarbeidet med bistand fra NeTEx arbeidsgruppen i CEN (Comité européen de normalisation, den europeiske komité for standardisering).
For å redusere kompleksiteten er profilen delt opp i flere deler:
- Gjenbrukbare komponenter (framework (Copy))
- Informasjon om stoppesteder (stops (Copy))
- Informasjon om transportnettverket (network (Copy))
- Informasjon om ruteplan (timetable (Copy))
- Informasjon om takst og billettering (fares (Copy)) (norsk profil klargjøres i senere versjon)
Hver del beskriver dataobjekter som hører til en gitt funksjonalitet. I tillegg er det skilt ut en felles del, denne beskriver de grunnleggende objektene som gjenbrukes på tvers av hele profilen.
Referanser
Følgende dokumenter ligger til grunn for den norske NeTEx-profilen:
- TS 16614-1, Network and Timetable Exchange (NeTEx) - Part 1: Public transport network topology exchange format
- TS 16614-2, Network and Timetable Exchange (NeTEx) - Part 2: Public transport scheduled timetables exchange format
- EN 12896, Road Transport and traffic telematics - Public transport - Reference data model (Transmodel)
- EN 28701, Intelligent transportation systems - Public transport - Identification of Fixed Objects in Public Transport (IFOPT)
Utveksling av informasjon
Informasjon utvekslet over NeTEx-formatet skal være XML-filer som inneholder kun én root tag:
PublicationDelivery
Informasjon skal leveres som én XML-fil per linje, pakket som ZIP i en flat struktur (uten underkataloger). Det er teknisk mulig å levere hver linje for seg, pakket i en egen ZIP-fil, såfremt samtlige dataobjekter som benyttes av linjen er definert innenfor dennes PublicationDelivery
. Men for å unngå overskrivningsproblematikk, samt sikre god håndtering av dataendring/sletting, er det sterkt anbefalt at ZIP-filen alltid inneholder komplett datasett for samtlige linjer. Da skal felles-objekter som brukes på tvers av linje-XMLene - for eksempel organisasjonsdata, stoppestedstilknytning og kalender-objekterer - være definert i en eller flere fellesobjekt-filer (disse må prefikses med underscore, "_filnavn.xml"), slik at det unngås redundans for objekter som må være unike for datasettet.
Hver PublicationDelivery må inneholde følgende to obligatoriske felter:
<PublicationTimestamp>
[tidspunkt for datauttrekk] </PublicationTimestamp>
<ParticipantRef>
[codespace for datainnsender] </ParticipantRef>
Inne i PublicationDelivery
defineres det <dataObjects>
som består av et sett med Frames
, hvor hver frame samler alle relevante objekter i én gruppe og spesifiserer felles gyldighetsbetingelser, f.eks. gyldighet og versjon. Denne mekanismen støtter inkrementell oppdatering av individuelle objekter i tilfeller hvor relasjonene mellom objektene ikke blir endret, og legger til rette for sporing i tilfeller hvor feil eller spørsmål må avklares ned på objekt- eller gruppe-nivå.
PublicationDelivery
tillater bruk av vilkårlig antall frames, fra én til mange, og samme type frame kan brukes flere ganger. Men generelt anmodes det om å benytte færrest mulig frames, slik at grupperingen innen samme PublicationDelivery
er hensiktsmessig (unngå å "wrappe" objekter inn i egne frames). Objekter som naturlig hører sammen, dvs. har samme versjon og gyldighet, skal samles i samme frame.
XML eksempel for PublicationDelivery
ligger i Enturs offisielle GitHub-repository (https://github.com/entur/profile-norway-examples).
Datainnsending i CompositeFrame
Ved gruppering av Frames i en CompositeFrame, må ValidityCondition være likt for alle frames under denne. Det vil si at dette ikke settes per frame, men styres implisitt fra CompositeFrame.
Datainnsending som enkeltvise frames
Når frames ikke er gruppert i en CompositeFrame, må alle relevante frames ha satt eksplisitt ValidityCondition.
Generalisering
I NeTEx er det gjennomgående at objekter kan legges på ulike nivåer, på den måten å mest mulig korrekt kunne modellere faktiske forhold. For å unngå redundans stilles det derfor krav i norsk profil om at alle beskrivelser og referanser skal ligge så høyt i hierarkiet som mulig.
F.eks. kan Operator refereres fra den enkelte ServiceJourney i Timetable, men i de fleste tilfeller vil en Line ha bare én hovedoperatør. Denne skal derfor referes i Line, og eventuelle unntak i stedet overskrives per ServiceJourney (med referanse til "additionalOperators" i Line).
Versjonering
For å sikre kompatibilitet, tilbyr NeTEx versjonskontroll-mekanisme som lar dataleverandører og - mottakere:
- Spesifisere hvilken versjon av NeTEx-profilen som brukes
- Medfører at data håndteres korrekt dersom det sendes i henhold til eldre (men fremdeles støttet) versjon
- Bearbeide utvekslede data på korrekt måte
- Fortelle klienten om etterspurt versjon ikke lenger er støttet
Versjonshåndtering er basert på versjonsattributt (konseptuelt VersionFrame), og skal settes på relevant(e) objekt(er) så overordnet - dvs. på så høyt nivå i den leverte XML-strukturen - som mulig.
Versjon for profil
Ved innsending av NeTEx XML for henhodsvis stoppestedsinformasjon og rutedata må det spesifiseres i datasettet hvordan innholdet skal leses inn. Dette gjøres ved å oppgi hvilken profilversjon innsendingen gjelder.
Profil-versjon skal settes i version-attributt for XMLens PublicationDelivery
rotnode, og format for versjon av profil er som følger:
[NeTEx XSD-versjon]:[Profilnavn]:[Profil-versjon]
- NeTEx xsd-versjon er et tall som angir hvilken versjon av NeTEx XSD som benyttes (format X.Y)
- NO-NeTEx-<profilnavn> er profilnavn med en av predefinerte verdier:
- stops
- networktimetable
- fares
- Profil-versjon er et tall som angir hvilken versjon av Norsk NeTEx-profil som benyttes (format X.Y)
Eksempler:
Identifikator | Betydning |
---|---|
version="1.08:NO-NeTEx-stops:1.3" | Følger NeTEx XSD versjon 1.08 og inneholder data i henhold til norsk stops-profil versjon 1.3 |
version="1.08:NO-NeTEx-networktimetable:1.3" | Følger NeTEx XSD versjon 1.08 og inneholder data i henhold til norsk networktimetable-profil versjon 1.3 |
Ved oppdatering av NeTEx vil formatet normalt være bakover-kompatibelt, og det samme vil forsøkes å gjøre med profilen, slik at en vilkårlig klient som benytter tidligere versjon av NeTEx (både XSD og norsk profil) også skal kunne utveksle data med tjenester som kjører med nyere versjon(er).
Når ny versjon av NeTEx publiseres, vil det likevel normalt bli laget og publisert en oppdatert versjon av denne profilen.
Dersom det likevel skulle skje fremtidige endringer i formatet eller kravene i den norske NeTEx-profilen, som gjør at formatet ikke er bakoverkompatibelt, vil tjenestene i sentrale systemer støtte både gammel og nye versjon i rimelig tid slik at dataleverandører får tid til å gjøre nødvendige tilpasninger.
Versjon for dataelementer
For versjonering av enkeltobjekter i innsendt XML står dataleverandørene friere til å sette dette, med følgende forbehold:
- Versjonsnummer må være et positivt heltall
- Versjonsnummerne må økes på en slik måte at den seneste versjonen for gjeldende objekt alltid har høyest numerisk verdi
Elementer som skal versjoneres
I praksis må de aller fleste objekter med ID også har en versjon (se Eksempel-katalog for nærmere detaljer), og innsendte stoppesteds- og rutedata skal versjoneres slik at alle relevante endringer medfører en økning av versjonsnummer.
Følgende versjoneringsregler presiseres spesielt:
- Endring i informasjon om Network / GroupOfLines
- Endring av informasjon om Line krever ny versjon (ID skal normalt bestå)
- Endring av organisations (Authority, Operator) krever ny versjon (ID skal normalt bestå)
- Endring av geografiske data / posisjonsinformasjon for objekter (som ellers ikke revideres) krever ny versjon
- Ny tilleggsinformasjon (f.eks. AlternativeName for oversettelse) krever ny versjon
- Mindre korreksjoner som påvirker publikumsinformasjon (f.eks. justering av tidspunkt for ankomst/avgang), men ellers ikke påvirker datasettet, krever ny versjon
version="any"
I NeTEx kan man eksplitt spesifisere at et objekt ikke er versjonert ved å sette versjonsattributtet til "any".
Objekter definert annet sted enn i datainnsendingen, f.eks. eksterne objekter fra det nasjonale stoppestedsregisteret, vil alltid være i for tiden gjeldende versjon.
Versjonering i referanser
Det stilles krav om version-attributt for referanser til et unikt objekt definert innenfor samme PublicationDelivery
, det vil si at ved referanse til et dataelement som er definert i den sammen filen må versjon oppgis. Referanse til eksterne objekter skal derimot oppgis uten versjon.
Merk at ved å referere til et objekt med både id og version, gjøres gjeldende konsistensvalidering internt for XML-filen. Det vil si at det må eksistere et objekt i filen med samme id og versjonsnummer. (Dette gjelder tilsvarende ved versjonsløse objekter, her må referansen eksplisitt oppgis med version="any".)
Ved referanse til eksterne objekter (f.eks. ved hjelp av id for stoppested i det nasjonale stoppestedsregisteret, må derfor version-attributtet utelates fra referansen for å gi gyldig XML.
Ved å oppgi
version-attributt i en referanse blir denne referansen validert mot ID + VERSION for eksisterende objekt innenfor gjeldende PublicationDelivery
. Fordi XML i ved Schema-validering kun støtter streng-likhet, er det ikke mulig å benytte version="any"
for referanse til objekter definert med eksplisitt versjonsnummer (selv om dette etter standarden betyr referanse til siste gyldige versjon). Hvis det finnes flere mulige versjoner av et objekt definert internt i filen, og man skal referere til det siste gyldige, brukes derfor referanse uten version-attributt. Altså på samme måte som ved referanse til eksterne objekter.
Gyldighet for dataelementer
Alle objekter som versjoneres må ha gyldighet, enten implisitt (arvet) eller satt eksplisitt på objektet.
Dette settes gjennom ValidityCondition(s), som definerer gyldigheten for objektene i datainnsendingen (en linje eller et sett av linjer), og skal gjøres på en av følgende måter:
- ValidityCondition satt eksplisitt per frame i datainnsendingens
PublicationDelivery
- ValidityCondition for en CompositeFrame, hvor denne inneholder alle frames i datainnsendingens
PublicationDelivery
Denne ValidityCondition definerer gyldighet som arves av alle objektene i innsendingen, og gjelder implisitt for samtlige underliggende frames (man kan ikke overstyre ValidityCondition for underliggende frames innenfor en CompositeFrame)
Dataelementer som kan overstyre gyldighet (ValidityCondition)
Alle underliggende datalelementer arver implisitt gyldighet, enten satt gjennom ValidityCondition for innsendingens CompositeFrame eller satt gjennom ValidityCondition for den enkelte frame (når CompositeFrame ikke brukes). Ved behov for å overstyre gyldigheten på underliggende objekter, kan dette gjøres ved å sette eksplisitt ValidityCondition for elementet hvis gyldighet skal avvike fra gyldigheten arvet fra på innsendingens frame:
- Overstyrende ValidityCondition(s) settes per dataobjektet, for å eksplisitt angi annen gyldighet enn den som implisitt ville vært arvet fra frame (alternativt arvet fra overliggende CompositeFrame)
- Overstyrende ValidityCondition(s) må være innenfor rammene av arvet gyldighet, det vil si kan kun være strengere (gjelde for kortere tidsperiode)
Slik overstyring er støttet for følgende objekter:
- Network
- lines
- organisations (Authority, Operator)
- routes
- serviceLinks
- journeyPatterns
Overstyring av Timetable- og ServiceCalendar-relaterte data skal skje gjennom komplette TimetableFrame og ServiceCalendarFrame med ValidityCondition som utvetydig viser perioden underliggende elementer gjelder.
Konvensjoner
Utforming av identifikatorer
Identifikatorer til diverse objekter i NeTEx skal følge samme mønster og skal utformes som følger:
[codespace]:[type]:[id]
- codespace
Codespace som representerer provider namepace definert for frame (se codespaces) - type
Dette skal være lik datatypens navn (eksempel Network, Line, StopPlace, Quay osv.) - id
Unik id for en gitt objekt-type. Merk at i ID-strengen godtas kun tall, store/små bokstaver (A-Z/a-z), bindestrek (-) og/eller understrek (_) som gyldige tegn.
Objekt | ID eksempel |
---|---|
Line | RUT:Line:ABC |
Route | RUT:Route:3434 |
RoutePoint | RUT:RoutePoint:43423342-3424 |
Faste identifikatorer
For utveksling av stoppestedsinformasjon (StopPlace, Quay etc.) med sentrale systemer er det et krav at identifikatorer alltid skal være de som er gitt i det nasjonale stoppestedsregisteret. Dette for at alle objekter skal kunne identifiseres entydig over tid.
Det er sterkt anbefalt at alle dataobjekter som beskriver uendrede rutedata-forhold, som for eksempel Line, Route, ServiceJourney osv. også benytter faste identifikatorer på tvers av leveranser, selv om det gjøres mindre endringer i rutemønstre eller tider for ankomst og avgang. Kun da vil det være mulig å opprettholde gjennomgående historikk for like data, samt gi eksterne brukere muligheten til å kunne forholde seg til faste identifikatorer på tvers av leveranser. Dette gjelder også selv om elementene nødvendigvis ikke er identiske over tid, så lenge disse er naturlig å koble sammen. For eksempel vil det være relevant å opprettholde identifikatorer for periodevise sesongruter, for en linje hvor det endringer av rutemønster eller hvor avgangstidpunktet er forskjøvet med noen minutter.
Der det er nye rutedata uten naturlig kobling til tidligere objekter skal derimot ikke identifikatorer gjenbrukes, selv om det eventuelt skulle tilfeldige likheter med tidligere data.
Codespace
Tilsvarende som namespace brukes for å identifisere et unikt XML Schema, benyttes codespace i NeTEx for å sørge for at de enkelte dataelementer og attributter i XMLen kan identifiseres unikt for hver innsendt XML. Slik kan data fra ulike innsendere identifiseres og kombineres på tvers av aktører. Alle innsendte data skal derfor identifiseres med et unikt codespace tilordnet den enkelte som leverer stoppested- og rutedata.
Liste over codespaces vedlikeholdes av Nasjonalt Selskap, og alle som skal ha tilgang til å sende inn stoppested- og/eller rutedata på NeTEx-format vil være tilordnet en codespade-ID med samsvarende namespace der.
Kardinalitet
Kardinaltallet er en egenskap som beskriver mengde, og viser antallet elementer som er forventet for et gitt objekt i henhold til den norske NeTEx-profilen.
0: 1
- Valgfri - Kan sende inn null eller maksimalt ett av elementet0: *
- Valgfri - Kan sende inn null, ett eller flere av elementet1: 1
- Obligatorisk - Må sende inn ett, og bare ett, av elementet1: *
- Obligatorisk - Må sende inn ett eller flere av elementet
Typebeskrivelse
Hvert objekt er beskrevet med følgende tabell:
<Arvehierarki> | ||||
---|---|---|---|---|
Attributt/ Element | Navn | Type | Kardinalitet | Beskrivelse |
Arvehierarkiet beskrives på følgende måte:
Class < ParentClass < ParentClass < ... < ParentClass
Den første kolonnen utelates dersom tabellen kun inneholder elementer (kolonnen brukes kun for å skille mellom attributter og elementer).
DataManagedObject < EntityInVersion < Entity | ||||
---|---|---|---|---|
Navn | Type | Kardinalitet | Beskrivelse | |
attr | responsibilitySetRef | ResponsibilitySetIdType | 1: 1 | Peker til roller og ansvarsområder knyttet til STOP PLACE, BOARDING ZONE eller ACCESS ZONE |
elem | keyList | KeyList | 0: 1 | Et sett med nøkkel-verdi par som beskriver tilleggsegenskaper for objektet (LINE, STOP PLACE, BOARDING ZONE, PLANNED STOP POINT osv.), og som kan brukes i tredje-parts systemer: billettering, reiseinformasjon osv. |
elem | Extentions | ExtentionStructure | 0: 1 | Utvidelseselement for data som ikke er definert av NeTEx. |
elem | BrandingRef | BrandingRefStructure | 0: 1 | Referanse til varemerke (f.eks. Ruter, ATB, osv) |
Bruk av Enumeration
Profildokumentene beskriver de forskjellige NeTEx-objekter som brukes i Norge, med aktuelle felter og tilhørende datatyper. Noen datatyper er Enumeration
, dvs. en liste med pre-definerte verdier som er tillatt for feltet.
Det finnes to måter å bruke Enumeration på:
Enkel Enumeration
Når datatypen er satt til xxxEnumeration (f.eks. FacilitySetEnumeration), betyr det at bare én verdi er tillatt i feltet:... <facilitySet>seatingOnly</facilitySet> ...
Liste av Enumerations
Når datatypen er satt til xxxListOfEnumerations (f.eks. MealFacilityListOfEnumerations), betyr det at det er tillatt med flere verdier i samme element. Dette settes opp i XML'en på følgende måte:... <mealFacilityList>breakfast dinner drinks</mealFacilityList> ...
Definisjoner
Her beskrives alle NeTEx-begrepene som er brukt i profilen.
Begrep | Definisjon |
---|---|
Access | The physical (spatial) possibility for a passenger to access or leave the public transport system. This link may be used during a trip for:- the walking movement of a passenger from a PLACE (origin of the trip) to a STOP POINT (origin of the PT TRIP), or- the walking movement from a STOP POINT (destination of the PT TRIP) to a PLACE (destination of the trip). |
Specialisation of PLACE EQUIPMENT dedicated to access (e.g. lifts, entrances, stairs, ramps, etc.). | |
An area within a STOP PLACE that does not give direct access to transport vehicles. May be connected to QUAYS by PATH LINKs. | |
The accessibility characteristics of an entity used by passengers such as a STOP PLACE, or a STOP PLACE COMPONENT. Described by ACCESSIBILITY LIMITATIONs, and/or a set of SUITABILITies. | |
A categorisation of the ACCESSIBILITY characteristics of a STOP PLACE COMPONENT such as a STOP PATH LINK, STOP PLACE or ACCESS SPACE to indicate its usability by passengers with specific needs, for example, those needing wheelchair access, step-free access or wanting to avoid confined spaces such as lifts. | |
An item of EQUIPMENT of a particular type actually available in an individual VEHICLE. | |
The descriptive data associated with a PLACE that can be used to describe the unique geographical context of a PLACE for the purposes of identifying it. May be refined as either a ROAD ADDRESS, a POSTAL ADDRESS or both. | |
A PLACE which may have an address. | |
A set of allowed DIRECTIONs that can be used on a given ROUTE. | |
Alternative name for the entity. | |
A set of properties to be applied to an another element. It has a name and an order. | |
Specialisation of LOCAL SERVICE for ASSISTANCE providing information like language, accessibility trained staff, etc. | |
The organisation under which the responsibility of organising the transport service in a certain area is placed. | |
VALIDITY CONDITION stated in terms of DAY TYPES and PROPERTIES OF DAYs. | |
A location within a QUAY from which passengers may directly board, or onto which passengers may directly alight from, a VEHICLE. | |
An arbitrary marketing classification. | |
Characteristics of e.g. SITE COMPONENT or SERVICE JOURNEY, such as check-in, security screening, ticket control or immigration, that may potentially incur a time penalty that should be allowed for when journey planning. | |
A shared set of LINKS or POINTs. A part of a public transport network where the ROUTEs of several JOURNEY PATTERNs are going in parallel and where the synchronisation of SERVICE JOURNEYs may be planned and controlled with respect to commonly used LINKs and STOP POINTs. COMMON SECTIONs are defined arbitrarily and need not cover the total lengths of topologically bundled sections. | |
A VEHICLE TYPE composed of a sequence of more than one vehicles of the type TRAIN. | |
Contact details for ORGANISATION for public use. | |
A complete journey operated by a coupled train, composed of two or more VEHICLE JOURNEYs remaining coupled together all along a JOURNEY PATTERN. A COUPLED JOURNEY may be viewed as a single VEHICLE JOURNEY. | |
Specialisation of PLACE ACCESS EQUIPMENT for CROSSING EQUIPMENTs (zebra, pedestrian lights, acoustic device sensors, tactile guide strips, etc.). | |
Specialisation of PLACE EQUIPMENT for cycle storage. | |
An ENTITY in VERSION that can be associated with a RESPONSIBILITY SET that describes who has responsibility for managing the data. | |
The DATA SOURCE identifies the system which has produced the data. References to a data source are useful in an interoperated computer system. | |
A type of day characterized by one or more properties which affect public transport operation. For example: weekday in school holidays. | |
Associates a DAY TYPE with an OPERATING DAY within a specific Calendar. A specification of a particular DAY TYPE which will be valid during a TIME BAND on an OPERATING DAY. | |
Dead Run | A non-service VEHICLE JOURNEY. |
The physical (spatial) possibility for a passenger to change from one public transport vehicle to another to continue the trip. It specifies default times to be used to change from one mode of transport to another at an area or national level as specified by a TOPOGRAPHIC PLACE, STOP AREA or SITE ELEMENT. It may be restricted to a specific MODE or OPERATOR or only apply in a particular direction of transfer, e.g. bus to rail may have a different time for rail to bus. | |
A variant text of a NOTICE for use in a specific media or delivery channel (voice, printed material, etc). | |
An advertised destination of a specific JOURNEY PATTERN, usually displayed on a headsign or at other on-board locations. This information can be updated dynamically as the journey progresses, in particular when crossing VAI points. | |
Alternative DESTINATION DISPLAY, generally aimed at specific media (SMS, email, etc). | |
A classification for the general orientation of ROUTEs. | |
DistributionChannel | An outlet for selling a product. |
Any data instance to be managed in an operational Version Management System. When several data sources coexist (multimodality and/or interoperability), an ENTITY has to be related to a given DATA SOURCE in which it is defined. | |
The ENTITY associated to a given VERSION. | |
A physical entrance or exit to/from a SITE. May be a door, barrier, gate or other recognizable point of access. | |
Specialisation of PLACE ACCESS EQUIPMENT for ENTRANCEs (door, barrier, revolving door, etc.). | |
An item of equipment installed either fixed (PLACE EQUIPMENT) or on-board vehicles (VEHICLE EQUIPMENT). A service (LOCAL SERVICE such as LEFT LUGGAGE, TICKETING SERVICE) is considered as immaterial equipment as well. | |
Designated Place within a SITE for a locating EQUIPMENT. | |
A set of FACILITIES that may be associated with an ENTITY and subject to a specific VALIDITY CONDITION. | |
Fare Product | An immaterial marketable element (access rights, discount rights etc), specific to a CHARGING MOMENT. |
Specialisation of a FLEXIBLE QUAY (which is abstract) to identify what is the catchment area for a flexible service (so that a stop finder can find the nearest available types of transport). It is a named zone visited by a particular mode of transport. It is part of the SITE data set rather than the service data set, since it can be defined and exists independently of an actual service. | |
Specialisation of LINE for flexible service. As all the service on a LINE may not all be flexible, flexibility itself is described at JOURNEY PATTERN level (meaning that a separate JOURNEY PATTERN is needed for each type of flexibility available for the line). | |
Set of properties describing the flexible characteristics of a LINK.A composition is used with LINK in order to avoid multiple inheritance and a type explosion of link subtypes | |
Set of characteristics describing the possible flexibility of POINTs. A composition is used with POINT in order to avoid multiple inheritance. | |
A physical ZONE such as a section of a road where a flexible service is available on demand. The existence of the zone makes the services visible to journey planners looking for available services for an area. | |
Specialisation of ROUTE for flexible service. May include both point and zonal areas and ordered and unordered sections. | |
Additional characteristics of a FLEXIBLE SERVICE. A service may be partly fixed, partly flexible. | |
Assignment of a SCHEDULED STOP POINT to a FLEXIBLE STOP PLACE and quay. etc. | |
A specialisation of the STOP PLACE describing a stop of a FLEXIBLE SERVICE. It may be composed of FLEXIBLE AREAs or HAIL AND RIDE AREAs identifying the catchment areas for flexible services (when they use areas or flexible quays). Some FLEXIBLE SERVICE also use regular STOP PLACEs for their stops. When assigned to a SCHEDULED STOP POINT the corresponding SCHEDULED STOP POINT is supposed to be a ZONE (the centroid point of the ZONE being the SCHEDULED STOP POINT). | |
Frequency of Journey. (Type for a HEADWAY INTERVAL.) | |
A grouping of ENTITies which will be commonly referenced for a specific purpose. | |
Generic Parameter Assigment | A VALIDITY PARAMETER ASSIGNMENT specifying generic access rights for a class of products (e.g. a time band limit - 7 to 10 a.m. - for trips made with a student pass). |
Group Of Distribution Channels | A grouping of DISTRIBUTION CHANNELs. |
A set of ENTITies grouped together according to a PURPOSE OF GROUPING, e.g. grouping of stops known to the public by a common name. | |
A grouping of lines which will be commonly referenced for a specific purpose. | |
A group of OPERATORs having for instance common schemes for fare collection or passenger information. | |
A group of SERVICEs, often known to its users by a name or a number. | |
Group of Sales Offer Packages | A grouping of SALES OFFER PACKAGEs |
A grouping of STOP PLACEs which will be commonly referenced for a specific purpose. The term corresponds to specialization of standard Transmodel concept GROUP OF ENTITIES. | |
A section of Road between two points within which one may hail a bus to board it or alight from it or ask it to stop to alight. | |
Headway Interval | A time interval or a duration defining a headway period and characterizing HEADWAY JOURNEY GROUP (e.g. every 10 min, every 4-6 min). |
A group of VEHICLE JOURNEYs following the same JOURNEY PATTERN having the same HEADWAY INTERVAL between a specified start and end time (for example, every 10 min). This is especially useful for passenger information. | |
The scheduled possibility for transfer of passengers between two SERVICE JOURNEYs at the same or different STOP POINTs. | |
Common properties of VEHICLE JOURNEYs and SPECIAL SERVICEs, e.g. their link to accounting characteristics. | |
A group of JOURNEYs defined in order to describe special behavior like frequency based services or rhythmical services (runs all xxh10, xxh25 and xxh45... for example; this is especially useful for passenger information). | |
Headway interval information that is available for all the VEHICLE JOURNEYs running on the JOURNEY PATTERN for a given TIME DEMAND TYPE, at a given TIMING POINT. This is a default value that can be superseded by VEHICLE JOURNEY HEADWAY. This information must be consistent with HEADWAY JOURNEY GROUP if available (HEADWAY JOURNEY GROUP being a more detailed way of describing headway services). | |
Time allowance at the end of each journey on a specified JOURNEY PATTERN, to allow for delays and for other purposes. This layover supersedes any global layover and may be superseded by a specific VEHICLE JOURNEY LAYOVER. | |
A time constraint for one or several SERVICE JOURNEYs fixing interchanges between them and/or an external event (e.g. arrival or departure of a feeder line, opening time of the theatre, etc.). | |
A part of a VEHICLE JOURNEY created according to a specific functional purpose, for instance in situations when vehicle coupling or separating occurs. | |
Two JOURNEY PARTs of different VEHICLE JOURNEYs served simultaneously by a train set up by coupling their single vehicles. | |
An ordered list of SCHEDULED STOP POINTs and TIMING POINTs on a single ROUTE, describing the pattern of working for public transport vehicles.A JOURNEY PATTERN may pass through the same POINT more than once. The first point of a JOURNEY PATTERN is the origin. The last point is the destination. | |
The JOURNEY PATTERN RUN TIME is the time taken to traverse a TIMING LINK in a particular JOURNEY PATTERN, for a specified TIME DEMAND TYPE. If it exists, it will override the DEFAULT SERVICE JOURNEY RUN TIME and DEFAULT DEAD RUN RUN TIME. | |
The JOURNEY PATTERN WAIT TIME represents the time a vehicle has to wait at a specific TIMING POINT IN JOURNEY PATTERN, for a specified TIME DEMAND TYPE. This wait time can be superseded by a VEHICLE JOURNEY WAIT TIME. | |
The time taken to traverse a TIMING LINK in a particular JOURNEY PATTERN, for a specified TIME DEMAND TYPE. If it exists, it will override the DEFAULT SERVICE JOURNEY RUN TIME and DEFAULT DEAD RUN RUN TIME. | |
A time-related information referring to journey timing whose value depends on the time of use and so can be associated with a TIME DEMAND TYPE, TIME BAND or OPERATIONAL CONTEXT. | |
The time a vehicle has to wait at a specific TIMING POINT IN JOURNEY PATTERN, for a specified TIME DEMAND TYPE. This wait time can be superseded by a VEHICLE JOURNEY WAIT TIME. | |
A list of alternative Key values for an element. | |
An identified storey (ground, first, basement, mezzanine, etc) within an interchange building or SITE on which SITE COMPONENTs reside. A PATH LINK may connect components on different levels. | |
A group of ROUTEs which is generally known to the public by a similar name or number. | |
A description of the topological connectivity of a LINE as a set of LINE SECTIONs. This is sufficient to draw a route map for the whole line including branches and loops. | |
A part of a NETWORK comprising an edge between two nodes. Not directional. | |
An oriented spatial object of dimension 1 with view to the overall description of a network, describing a connection between two POINTs. | |
A SERVICE LINK or TIMING LINK in a JOURNEY PATTERN with its order in that JOURNEY PATTERN. | |
The order of a LINK in a LINK SEQUENCE to which it belongs. | |
An ordered sequence either of POINTs or of LINKs, defining a path through the network. | |
The position of a POINT with a reference to a given LOCATING SYSTEM (e. g. coordinates). | |
Specialisation of CUSTOMER SERVICE for LUGGAGE SERVICE (provides luggage service attributes like luggage trolley, free to use, etc.). | |
A designated path between two places. May include an ordered sequence of PATH LINKs. | |
A named grouping of LINEs under which a transport network is known. | |
A text for informational purposes on exceptions in a LINE, a JOURNEY PATTERN, etc. The information may be usable for passenger or driver information. | |
The assignment of a NOTICE showing an exception in a JOURNEY PATTERN, a COMMON SECTION, or a VEHICLE JOURNEY, possible specifying at which POINT IN JOURNEY PATTERN the validity of the NOTICE starts and ends respectively. | |
A day of public transport operation in a specific calendar. An OPERATING DAY may last more than 24 hours. | |
A continuous interval of time between two OPERATING DAYs which will be used to define validities. | |
A company providing public transport services. | |
A legally incorporated body associated with any aspect of the transport system. | |
A named subdivision of an ORGANISATION. | |
A named place where Parking may be accessed. May be a building complex (e.g. a station) or an on-street location. | |
Area within a PARKING. | |
Capacity of a PARKING. | |
Parking Properties | PARKING specific properties other than its CAPACITY. |
Equipment for passengers that may be in a fixed within a STOP PLACE. | |
The allocation of a SCHEDULED STOP POINT (i.e. a SCHEDULED STOP POINT of a SERVICE PATTERN or JOURNEY PATTERN) to a specific STOP PLACE for a SERVICE JOURNEY, and also possibly a QUAY and BOARDING POSITION. | |
Time data concerning public transport vehicles passing a particular POINT; e.g. arrival time, departure time, waiting time. | |
A designated point, inside or outside of a STOP PLACE or POINT OF INTEREST, at which two or more PATH LINKs may connect or branch. | |
A link between any two PLACEs (That is STOP PLACEs, ACCESS SPACEs or QUAYs, BOARDING POSITIONs, POINTs OF INTEREST etc or PATH JUNCTIONs) that represents a step in a possible route for pedestrians, cyclists or other out of vehicle passengers within or between a PLACE. | |
A geographic place of any type which may be specified as the origin or destination of a trip. A PLACE may be represented as a POINT (dimension 0) , a road section (dimension 1) or a ZONE (dimension 2). | |
Specialisation of PLACE EQUIPMENT for LIGHTING EQUIPMENT (e.g. lamp post). | |
A 0-dimensional node of the network used for the spatial description of the network. POINTs may be located by a LOCATION in a given LOCATING SYSTEM. | |
A POINT in a LINK SEQUENCE indicating its order in that particular LINK SEQUENCE. | |
A type of SITE to or through which passengers may wish to navigate as part of their journey and which is modelled in detail by journey planners. | |
A ROUTE POINT used to define a ROUTE with its order on that ROUTE. | |
An oriented correspondence from one POINT of a source layer, onto a entity in a target layer: e.g. POINT, LINK, LINK SEQUENCE, COMPLEX FEATURE, within a defined TYPE OF PROJECTION. | |
A specification of ADDRESS refining it by using the attributes used for conventional identification for mail. Comprises variously a building Identifier, Street name, Post code and other descriptors. | |
Preassigned Fare Product | A FARE PRODUCT consisting of one or several VALIDABLE ELEMENTs, specific to a CHARGING MOMENT. |
An oriented correspondence - of the shape of an ENTITY on a source layer, - onto a ENTITY in a target layer: e.g. POINT, LINK, LINK SEQUENCE, COMPLEX FEATURE, - within a defined TYPE OF PROJECTION. | |
A property which a day may possess, such as school holiday, weekday, summer, winter etc. | |
A place such as platform, stance, or quayside where passengers have access to PT vehicles, Taxi, cars or other means of transportation. A QUAY may serve one or more VEHICLE STOPPING PLACEs and be associated with one or more STOP POINTS. A QUAY may contain other sub QUAYs. A child QUAY must be physically contained within its parent QUAY. | |
Specialisation of PLACE ACCESS EQUIPMENT for RAMPs (provides ramp attributes like length, gradient, etc.). | |
Refunding | Whether and how the product may be refunded. |
Specialization of ADDRESS refining it by using the characteristics such as road number, and name used for conventional identification of along a road. | |
Specialisation of PLACE EQUIPMENT for rough surfaces, giving properties of surface texture, mainly for impaired person information. | |
An ordered list of located POINTs defining one single path through the road (or rail) network. A ROUTE may pass through the same POINT more than once. | |
An oriented link between two ROUTE POINTs allowing the definition of a unique path through the network. | |
A POINT used to define the shape of a ROUTE through the network. | |
A group of VEHICLE JOURNEYs following the same JOURNEY PATTERN having the same "rhythm" every hour (for example, ‘runs at xxh10, xxh25 and xxh45 past the hour’) between a specified start and end time. | |
Sales Offer Package Substitution | SALES OFFER PACKAGE that may be used to substitute base SALES OFFER PACKAGE. |
A SANITARY FACILITY , e.g. WC, Shower, baby change. | |
A POINT where passengers can board or alight from vehicles. | |
A map representing schematically the layout of the topographic structure of PLACEs (e.g. a set of SITEs) or the public transport network (a set of LINEs). It can include a pixel projection of a set of ENTITies onto a bitmap image so as to support hyperlinked interactions. | |
Projection of a transport network object on a SCHEMATIC MAP. | |
A collection of DAY TYPE ASSIGNMENTs. | |
A constraint on the use of a service. The service, on this specific JOURNEY PATTERN (usually a FTS JOURNEY PATTERN) cannot operate when another (regular) service operates. This may occur only on subpart of the JOURNEY PATTERN, or only on one or some specific SCHEDULED STOP POINTs within the pattern. | |
Set of FACILITies available for a SERVICE JOURNEY or a JOURNEY PART. The set may be available only for a specific VEHICLE TYPE within the SERVICE (e.g. carriage equipped with low floor). | |
A passenger carrying VEHICLE JOURNEY for one specified DAY TYPE. The pattern of working is in principle defined by a SERVICE JOURNEY PATTERN. | |
The scheduled possibility for transfer of passengers between two SERVICE JOURNEYs at the same or different STOP POINTs. | |
A LINK between an ordered pair of STOP POINTs. Service links are directional - there will be separate links for each direction of a route. | |
The use of a SERVICE LINK in a specified order within a JOURNEY PATTERN or SERVICE PATTERN. | |
Specialisation of WAITING EQUIPMENT for a SHELTER. | |
SIGN EQUIPMENT can define signs visible to passengers at places in a SITE, such as PLACE SIGNS, DIRECTION SIGNs, etc. these can be used to provide guidance. | |
A type of PLACE, such as a STOP PLACE, POINT OF INTEREST or ADDRESS, to which passengers may wish to travel. A SITE can have designated ENTRANCEs that represent the available points of access for different USER NEEDs. | |
The physical (spatial) possibility for a passenger to change from one public transport vehicle to another to continue the trip, determined by physical locations, such as SITEs and/or its components and/or ENTRANCEs, in particular STOP PLACEs and/or its components. Different times may be necessary to cover the resulting distance, depending on the kind of passenger. | |
A type of PLACE specifying common properties of a SITE or a SITE COMPONENT to describe it., including accessibility. | |
Specialisation of PLACE EQUIPMENT for SITEs (e.g. LUGGAGE LOCKER, WAITING EQUIPMENT, TROLLEY STAND, etc.) | |
Set of enumerated FACILITY values that are relevant to a SITE (names based on TPEG classifications, augmented with UIC etc.). | |
A passenger carrying VEHICLE JOURNEY for one specified DAY TYPE. The pattern of working is in principle defined by a SERVICE JOURNEY PATTERN. | |
The allocation of a SCHEDULED STOP POINT (i.e. a SCHEDULED STOP POINT of a SERVICE PATTERN or JOURNEY PATTERN) to a specific STOP PLACE, for either a Passenger JOURNEY or VEHICLE SERVICE. | |
A place comprising one or more locations where vehicles may stop and where passengers may board or leave vehicles or prepare their trip. A STOP PLACE will usually have one or more well-known names. | |
A physical area within a STOP PLACE, for example, a QUAY, BOARDING POSITION, ACCESS SPACE or EQUIPMENT PLACE. | |
A POINT in a JOURNEY PATTERN which is a SCHEDULED STOP POINT. | |
A statement of whether a particular USER NEED can be met. It can be used to state whether a SITE can be accessed by a passenger with a particular USER NEED. | |
A ZONE used to define a zonal fare structure in a zone-counting or zone-matrix system. | |
A VEHICLE JOURNEY with a set of frequencies that may be used to represent a set of similar journeys differing only by their time of departure. | |
A repeating VEHICLE JOURNEY for which a frequency has been specified, either as a HEADWAY JOURNEY GROUP (e.g. every 20 minutes) or a RYTHMICAL JOURNEY GROUP (e.g. at 15, 27 and 40 minutes past the hour) has been specified. | |
Specialisation of PASSENGER EQUIPMENT for TICKETING | |
Specialisation of PASSENGER EQUIPMENT (PLACE EQUIPMENT) for TICKET VALIDATOR. | |
A period in a day, significant for some aspect of public transport, e.g. similar traffic conditions or fare category. | |
A set of timetable data (VEHICLE JOURNEYs, etc.) to which the same VALIDITY CONDITIONs have been assigned. | |
Long-term planned time data concerning public transport vehicles passing a particular POINT IN JOURNEY PATTERN on a specified VEHICLE JOURNEY for a certain DAY TYPE. | |
An ordered pair of TIMING POINTs for which run times may be recorded. | |
The position of a TIMING LINK in a JOURNEY PATTERN. This ENTITY is needed if a TIMING LINK is repeated in the same JOURNEY PATTERN, and separate information is to be stored about each iteration of the TIMING LINK. | |
A POINT against which the timing information necessary to build schedules may be recorded. | |
A NODE in a JOURNEY PATTERN which is a TIMING POINT. | |
A type of PLACE providing the topographical context when searching for or presenting travel information, for example as the origin or destination of a trip. It may be of any size (e.g. County,City, Town, Village) and of different specificity (e.g. Greater London, London, West End, Westminster, St James s). A TOPOGRAPHICAL PLACE must always have an official name. | |
A vehicle composed of TRAIN ELEMENTs in a certain order, i.e. of wagons assembled together and propelled by a locomotive or one of the wagons. | |
A specification of the order of TRAIN ELEMENTs in a TRAIN. | |
An elementary component of a TRAIN (e.g. wagon, locomotive). | |
An instance of a TRAIN making up a COMPOUND TRAIN. | |
The association of a TRAIN COMPONENT at a SCHEDULED STOP POINT with a specific STOP PLACE and also possibly a QUAY and BOARDING POSITION. | |
The possibility of a passenger to transfer between two PLACEs. May have times associated for the transfer. | |
Transfer Duration | Times taken to make a TRANSFER. |
Classification of a Service. | |
UsageParameter | A parameter used to specify the use of a SALES OFFER PACKAGE or a FARE PRODUCT. |
UsageParameterPrice | A set of all possible price features of a USAGE PARAMETER: discount in value or percentage etc. |
Simple version of a VALIDITY CONDITION. Comprises a simple period. NO UNIQUENESS CONSTRAINT. | |
Condition used in order to characterise a given VERSION of a VERSION FRAME. A VALIDITY CONDITION consists of a parameter (e.g. date, triggering event, etc.) and its type of application (e.g. for, from, until, etc.). | |
Validity Parameter Assignment | An ACCESS RIGHT PARAMETER ASSIGNMENT relating a fare collection parameter to a theoretical FARE PRODUCT (or one of its components) or a SALES OFFER PACKAGE. |
External event defining a VALIDITY CONDITION. E.g exceptional flow of a river, bad weather, road closure for works. | |
A public transport vehicle used for carrying passengers. | |
The planned movement of a public transport vehicle on a DAY TYPE from the start point to the end point of a JOURNEY PATTERN on a specified ROUTE. | |
Headway interval information that is available for a VEHICLE JOURNEY (to be understood as the delay between the previous and the next VEHICLE JOURNEY). This information must be consistent with HEADWAY JOURNEY GROUP if available (HEADWAY JOURNEY GROUP being a more detailed way of describing headway services). | |
A time allowance at the end of a specified VEHICLE JOURNEY. This time supersedes any global layover or JOURNEY PATTERN LAYOVER. | |
The time taken to traverse a specified TIMING LINK IN JOURNEY PATTERN on a specified VEHICLE JOURNEY. This gives the most detailed control over times and overrides the DEFAULT SERVICE JOURNEY RUN TIME and JOURNEY PATTERN RUN TIME and the DEFAULT DEAD RUN RUN TIME. There may be different times for different TIME DEMAND TYPES. | |
The time for a vehicle to wait at a particular TIMING POINT IN JOURNEY PATTERN on a specified VEHICLE JOURNEY. This wait time will override the JOURNEY PATTERN WAIT TIME. | |
Type of VEHICLE. | |
Version | A group of operational data instances which share the same VALIDITY CONDITIONs. A version belongs to a unique VERSION FRAME and is characterized by a unique TYPE OF VERSION. |
VersionedChild | A child ENTITY whose RESPONSIBILITY SET must be the same as its containing parent object, and which cannot exist independently of its parent in a repository, for example a POINT IN PATTERN. Thus in practice if the parent is deleted, so will the child be. |
A location (e.g. a ROUTE POINT) used to distinguish a ROUTE form another ROUTE. It may be used for DESTINATION DISPLAYs | |
Specialisation of SITE EQUIPMENT for WAITING EQUIPMENTs (shelter, waiting room, etc.). | |
A two-dimensional PLACE within the service area of a public transport operator (administrative zone, TARIFF ZONE, ACCESS ZONE, etc.). | |
An oriented correspondence from one ZONE in a source layer, onto a target entity : e.g. POINT, COMPLEX FEATURE, within a defined TYPE OF PROJECTION. |